važno je često imati sex

Benefiti Čestog Seksa 1. Deo

Zanimljivosti o sexu

Idealna frekvencija za seks

Studija iz 2015. godine otkrila je da je opšte blagostanje povezano sa seksualnom učestalošću, ali samo u izvesnoj meri. Zadovoljstvo vezama se progresivno poboljšavalo od neseksualnog odnosa do seksualnog odnosa jednom nedeljno, ali se dalje nije poboljšavalo.

Jedan seksualni susret nedeljno prilično je u skladu sa trenutnim prosekom. Međutim, naš sve zauzetiji život može nam smetati da imamo više seksa. U poređenju sa učestalošću seksa tokom 1990-ih, odrasli u 2010. su imali seksualne odnose devet puta manje godišnje.

 

Prosečna seksualna frekvencija:

Prosečna odrasla osoba: 54 puta godišnje (otprilike jednom nedeljno)

Odrasli u 20-ima: oko 80 puta godišnje

Odrasli u 60-im godinama: 20 puta godišnje benefiti čestog seksa

 

Iako se učestalost često smanjuje sa godinama, seksualna aktivnost kod starijih ostaje važna. Generalno, stariji bračni parovi imaju tendenciju da imaju seks češće nego nevenčani vršnjaci iste starosne grupe.

 

Psihološke prednosti učestalog seksa – Mnogo je emocionalnih i psiholoških blagodati vođenja ljubavi. Seks je čvrsto povezan sa boljim kvalitetom života.

Neke od ovih pogodnosti uključuju:

Bolja slika o sebi: Seks može povećati samopoštovanje i smanjiti osećaj nesigurnosti, što dovodi do pozitivnije percepcije nas samih.

Veće stope sreće: Prema studiji iz 2015. godine sprovedenoj u Kini, više seksualnih odnosa i kvalitetnijeg seksa povećava sreću.

Više vezivanja: Hemikalije u mozgu se oslobađaju tokom seksa, uključujući endorfine, koji smanjuju razdražljivost i osećaj depresije. Drugi hormon, oksitocin („lek za zagrljaj“) povećava se stimulacijom bradavica i drugim seksualnim aktivnostima. Oksitocin pomaže u negovanju osećaja smirenosti i zadovoljstva.

Oslobađanje od stresa: Hronični stres može doprineti smanjenju seksualne učestalosti. Međutim, seks može biti efikasna tehnika upravljanja stresom. Seks smanjuje hormone na stres, poput kortizola i adrenalina (epinefrin), sa efektima koji traju i do sledećeg dana.

Poboljšanja kvaliteta sna: Orgazmi pokreću oslobađanje hormona, prolaktina, koji pomaže u spavanju.

seks dobar za fizičko zdravlje

Fizičke koristi od učestalog seksa – Prilično je intuitivno shvatiti kako seks poboljšava emocionalno zdravlje, ali seks ima i brojne fizičke koristi. Neki od njih uključuju:

Bolja fizička spremnost: Seks je oblik vežbanja. Prema Američkom udruženju za srce, seksualne aktivnosti su ekvivalentne umerenim fizičkim aktivnostima, poput brzog hodanja ili penjanja na stepenište. Seks može zategnuti i tonirati trbušne i karlične mišiće. Za žene, poboljšani tonus mišića poboljšava kontrolu bešike.

Poboljšana funkcija mozga: Preliminarne studije na pacovima otkrile su da su češći odnosi u korelaciji sa boljom kognitivnom funkcijom i rastom novih moždanih ćelija. Slične koristi su od tada primećene u studijama na ljudima. Studija iz 2018. godine na preko 6000 odraslih povezala je česti seks sa boljim performansama pamćenja kod odraslih osoba starijih od 50 godina.

Poboljšana imunološka funkcija: Biti seksualno aktivniji pozitivno utiče na imunološku funkciju. Redovni seks može čak smanjiti verovatnoću prehlade ili gripa.

Niži nivo bola: Endorfin iz seksa promoviše ne samo osećaj blagostanja i smirenosti. Čini se da seksualni endorfini takođe smanjuju migrenu i bolove u leđima.

Može promovisati gubitak težine: Polni odnos tokom 30 minuta sagoreva u proseku 200 kalorija. Nagradne hemikalije za mozak koje se oslobađaju tokom seksa mogu da smanje želju za hranom i podrže gubitak težine.

Pozitivni srčani efekti: Seksualna aktivnost (ne i samozadovoljavanje) povezana je sa nižim sistolnim krvnim pritiskom. Povišen krvni pritisak povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Seksualne aktivnosti pomažu u širenju krvnih sudova, povećavajući isporuku kiseonika i hranljivih sastojaka kroz telo, istovremeno smanjujući krvni pritisak.

Dodatne fizičke koristi: Biti seksualno aktivniji pojačava libido i povećava podmazivanje vagine. Česti odnosi povezani su sa lakšim menstruacijama i manje bolnim grčevima u menstrualnom ciklusu. Pored toga, poboljšani osećaj mirisa, zdraviji zubi, bolja probava i sjajna koža mogu biti povezani sa oslobađanjem DHEA u telu nakon seksa.

(Visited 288 times, 1 visits today)
Ocenite ovu Priču!
[Ukupno glasova: 0 Prosecna ocena: 0]
Please complete the required fields.
loading
Upoznavanje Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.